Geen voorschot inhouden bij loonbeslag!

Categorieën
Geen voorschot inhouden bij loonbeslag!

📢 Let op: Geen voorschot inhouden bij loonbeslag!

We merken dat het in de praktijk soms gebeurt: een medewerker heeft een loonbeslag, maar krijgt daarnaast ook een voorschot op het loon. Dat voorschot wordt dan ingehouden op het salaris voordat het loonbeslag wordt toegepast. Klinkt logisch, toch? Maar… dat mag wettelijk niet.

Wat is het probleem?

Wanneer iemand een loonbeslag heeft, moet je éérst het wettelijk deel van het salaris (de beslagvrije voet) beschermen. Dat is het bedrag dat iemand sowieso moet overhouden om van te leven. Pas daarna mag de deurwaarder beslag leggen op het resterende deel van het loon.

Als jij eerst een voorschot inhoudt, houd je dus minder loon over voor de beslaglegging. En dat mag niet. Je “pikt” dan als het ware een stukje van het bedrag waar de schuldeiser recht op heeft. Dat kan juridische problemen opleveren, ook voor jou als werkgever.

Wat moet je doen?

👉 Heeft een medewerker een loonbeslag? Geef dan géén voorschotten meer of overleg met de deurwaarder als er echt een noodzaak is.
👉 Pas altijd eerst het loonbeslag toe volgens de regels.

Waarom is dit belangrijk?

Als werkgever kun je aansprakelijk worden gesteld als je het loonbeslag niet correct uitvoert. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Bovendien helpt een juiste aanpak ook je medewerker: duidelijkheid voorkomt stress.

Bron:
Beslag- en executierecht (art. 475c Rv en verder) – zie ook de uitleg van de KBvG (Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders): https://www.kbvg.nl

Bron: | 14-04-2025

Categorieën

Empower HR en Salaris bureau
Privacyoverzicht

Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.