Controle dienstverband ZZP-er m.i.v. 1 januari 2025

Categorieën
Controle dienstverband ZZP-er m.i.v. 1 januari 2025

Maatregelen inhuur zelfstandigen

Het aantal zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) groeit nog steeds. Circa 1 op de 10 werkenden is zzp'er. Het kabinet wil ze meer ruimte geven, bijvoorbeeld door de administratieve lasten te verminderen. Maar het wil ook het aantal schijnzelfstandigen terugdringen. Dat zijn mensen die als zzp’er worden ingehuurd terwijl ze feitelijk in dienst zijn. 

Voorkomen schijnzelfstandigheid

Het kabinet wil niet dat zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) ingehuurd worden, terwijl ze eigenlijk in dienst moeten zijn (schijnzelfstandigheid). Duidelijkere regels helpen om het contract te kiezen dat past bij het werk. En hier beter op te handhaven. De Belastingdienst gaat vanaf 1 januari 2025  weer  volledig handhaven op schijnzelfstandigheid. Bedrijven en organisaties die mensen als zzp’er inhuren terwijl er eigenlijk sprake is van loondienst, kunnen dan weer een naheffing of boete krijgen.

Wat houdt dit in?

Wanneer iemand als zzp’er werkt, maar eigenlijk in loondienst is (schijnzelfstandigheid) dan lopen opdrachtgever en werkende risico’s. Opdrachtgevers en opdrachtnemers zijn  samen verantwoordelijk voor de juiste contractvorm. Voor zzp of loondienst gelden namelijk andere rechten en plichten. Om te weten wat het juiste contract is, moeten opdrachtgever en opdrachtnemer kijken naar:

  • hoe in de praktijk gewerkt wordt;
  • welke kenmerken horen bij een zzp-klus of een opdracht in loondienst.

Opdrachtgevers en opdrachtnemers lopen risico. Het risico voor de opdrachtgever is dat als later blijkt dat een zzp’er eigenlijk werknemer is. De werkgever moet dan toch nog sociale premies afdragen en soms ook pensioenpremies. Er kan ook een cao van toepassing zijn waar de werkgever zich aan moet houden.

Hoe weet ik of ik een risico loop?

Om te kunnen beoordelen of er wel of niet sprake is van een schijnzelfstandige heeft de rijksoverheid een vragenlijst opgesteld. Door middel van het invullen van meerdere vragen weet je of je de huidige contractvorm moet aanpassen naar een dienstverband of niet. De vragenlijst is te vinden via de volgende link: Vragenlijst beoordeling arbeidsrelatie.

Mocht je hier mee vragen over hebben neem dan contact op met je contactpersoon bij Empower.

Bron: Rijksoverheid

Bron: | 03-10-2024

Categorieën