In mei of juni ontvangen veel medewerkers weer hun vakantiegeld. Fijn natuurlijk! Maar wist je dat de impact van vakantiegeld op het netto-inkomen sterk verschilt tussen lage en hoge inkomens?
We leggen het kort en begrijpelijk uit, zodat jij je medewerkers goed kunt informeren én verrassen jullie niet voor fiscale of administratieve verrassingen.
Iedere werknemer in Nederland heeft recht op minimaal 8% vakantiegeld over het brutoloon. Dit wordt meestal in mei of juni uitbetaald, bovenop het maandloon.
Deze groep houdt relatief meer netto vakantiegeld over.
Dat komt doordat zij vallen in lagere belastingtarieven.
Voor sommige medewerkers met toeslagen (zorgtoeslag, huurtoeslag, kindgebonden budget) kan het vakantiegeld wel invloed hebben op het toetsingsinkomen voor de rest van het jaar.
Hier wordt het vakantiegeld zwaarder belast, o.a. door:
het bijzonder tarief voor eenmalige uitkeringen;
en doordat zij sneller in het hogere belastingtarief vallen.
Netto houden zij dus procentueel minder over van hun vakantiegeld.
Let op: bij bedragen boven de grens voor de inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet (Zvw) en het maximale premieloon voor sociale verzekeringen kan het effect nog groter zijn.
๐ข Communiceer op tijd en duidelijk over het vakantiegeld: hoeveel, wanneer en hoe het belast wordt. Zeker voor medewerkers die toeslagen ontvangen, kan het handig zijn hen te wijzen op de mogelijke gevolgen voor hun jaarinkomen.
In 2024 is er géén verandering geweest in het percentage vakantiegeld of de regels eromheen. Wel zijn de belastingschijven licht aangepast, waardoor het effect per inkomensgroep net iets anders kan uitpakken dan vorig jaar.
Bronnen:
Rijksoverheid – www.rijksoverheid.nl
Belastingdienst – www.belastingdienst.nl